Halvårs vurdering VG2

I YFF har vi hatt Jonas Ingstad, som er fotograf I Askim på besøk. Vi har jobbet med flere dagsoppgaver, og vi skal prøve å dyrke egen visuell identitet, ved å ta bilder.


Som fotograf, må man ofte presse seg selv, og kanskje gjøre ting man er litt ukomfertabel med. En av de første oppgavene vi fikk var å ta bilder av fremmende. Dette gjorde vi får å få bort litt av den frykten man kan ha får å snakke med noen man ikke kjenner. Jeg lærte at det er ikke farlig å få et nei, og at norske mennesker er skeptiske.

(Dette bilde er en av bildene fra oppgaven)

Vi har hatt andre dags oppgaver også for eks. “Frost”.

Her var det ikke selve bildet som skulle være bra, men man skulle lære å være kreativ, og finne ut en ide, et tema som man kunne bruke på “Frost”. Her valgte jeg da gjerder. Her erfarte jeg at det ikke alltid er så lett å finne ut hva man skal ta bilde av hele tiden. Jeg brukte ganske lang tid på å finne ut hva jeg skulle ta bilder av. En ide som ingen andre hadde valgt.

Litt om kamera

Vi har også hatt teori, om hvordan man jobber Analogt, og litt om hvordan et kamera fungere. Man har ISO, som er “lyssensensitiviteten” på kamera. Jo høyere den er jo mer “Noise/grain” får du, og bildere blir lysere. Vi har også lukkeren. Hvis lukkertiden er kort så fryser du beveglser, men hvis den er lang så får du med beveglser.


Vi har også blenderen som bestemmer hvor mye lys som går inn I kamera. Er blenderen 2,8 så er den veldig åpen, da får kamera mer lys inn, enn den gjør når blenderen er 16. Når man ofte tar portrett så bruker man en blender som er stor 2,8, hvis man vil ha subjektet I fokus og bakgrunn ut av fokus. Skal man ta landskaps bilder bruken man ofte liten blender for eks 16. Det gjør man nok fordi da får ofte kamera mye lys.

Under alle de dagsoppgavene vi har hatt, har jeg lært flere ting. Når man tar portrett ved en vegg, så er det lurt å gi personen litt luft. Ikke la subjektet stå helt rolig, fortell personen til å posere på ulike måter. Bruk skygger til noe spennende.




På foto så er det viktig at man tar bilder, sånn at man har bilder til portfolie, så vi på foto skal ha ferdig til slutten av skoleåret. Når man tar mange bilder, så lærer man hva man liker og ikke liker, og til slutt så finner man en egen visuell identiet.

Jeg liker å jobbe analogt. Selve prosessen, alt fra fremkalling til scanning/printing. Så nå skal jeg fortelle litt om det. Før når man ikke hadde digitale kameraer, så brukte man kamera der man plasserte en film rull. På denne rullen kan man ta enten 24 eller 36. Man kan ikke bare ta mange bilder, for når et bilde er tatt, så er det tatt.

Når man har tatt alle bildene som det er mulig, så har man ikke et SD kort du bare putter I pc´en for å se bildene. Du må kalle de frem. Dette gjør du I et mørkerom. Da fører du over filmen I en tank, som du tømmer kjemikaliene i. Først “Developer” så “stopper” tilslutt “Fixer”. Når dette er gjort så har du basicly bildene dine. For å få dem på pc´en så må scanne filmen, I en scanner.


Videre..
Jeg stort sett jobbet mest analogt. Jeg liker alt dette arbeidet. Tanke prosessen man er I, og at man faktisk har en fysiskk for av bilde. I Termin 2 så vil jeg utforske enda mer med “Double Exposure” med filmrull og pushe og pulle film. Jeg vil lære å printe bilder.